Wat mag een hond eten?

Wat mag een hond eten?

Deze vraag wordt door vele honden eigenaren gesteld.
Honden zijn geweldige huisdieren maar hebben ook speciale voedingsbehoeften.
Er zijn bepaalde producten die honden echt niet mogen eten en soms zelfs schadelijk of dodelijk kunnen zijn voor een hond.
In deze blog zullen we wat op een rijtje zetten voor je, zodat er helder is wat je je hond wel en niet veilig kunt geven en waarom.

Wat mogen honden wel eten?

Honden zijn van vroeger uit vleeseters en hebben daarom ook eiwitten nodig om gezond en fit te blijven.

Een voorbeeld van goede eiwit bronnen voor honden zijn bijvoorbeeld:

  • Vlees
  • Vis
  • Eieren
  • Zuivelproducten

Zorg wel dat deze bronnen bij afgifte aan je hond niet te vet of te zout zijn.

Als traktatie zou je je hond bijvoorbeeld een klein stukje gekookte kip, rundvlees of zalm kunnen geven. Maar ook een hardgekookt ei of een plakje kaas mag je af en toe in kleine hoeveelheden geven als beloning. Wil je toch liever honden snoepjes geven kun je ook onze kleine belonings snoepjes van I AM borrelnoot geven. Deze koekjes zijn klein en leuk om als tussendoortje te geven en zijn verkrijgbaar in vis en vlees smaak.

Houd er rekening mee dat je geen botten, graten of vel geeft. Dit kan verstikking of interne verwondingen veroorzaken. En dat willen we natuurlijk niet!

Naast genoeg eiwitten moeten honden ook genoeg koolhydraten, vezels, vitaminen en mineralen binnen krijgen.

Een goed voorbeeld hiervan zijn groente en fruit. Om de spijsvertering te bevorderen, het immuunsysteem te versterken en het gebit te reinigen kun je het volgende geven:

  • Wortels
  • Sperziebonen
  • Appels
  • Bananen

Voor de meeste groenten word aangeraden dit gekookt te geven omdat honden geen celwanden kunnen verteren. Zorg er altijd voor dat de snacks die je geeft in kleine stukjes zijn gesneden om verstikking te voorkomen.

Voor het meeste fruit geld dat het fruit op zich veilig is, maar dat juist in de pitten hiervan de gifstoffen zitten verwerkt waar een hond niet tegen kan. Ook schil kan lastig te verteren zijn voor honden en dus beter eraf gehaald worden voor het fruit gegeven wordt.

Beloningskoekjes

Wat mogen honden niet eten?

Er bestaan ook genoeg voedingsmiddelen die worden afgeraden en zelfs giftig kunnen zijn voor honden. Een aantal van deze voedingsmiddelen zijn:

  • Chocolade
    Het bevat theobromine, een stofje dat een hond veel minder snel kan afbreken als mensen en het hierdoor het zenuwstelsel en hart van de honden kan aantasten. Hoe donkerder de chocolade hoe gevaarlijker
  • Druiven en rozijnen
    Er kunnen nierfalen veroorzaakt worden door druiven. Er is nog niet onderzocht welk stofje dit veroorzaakt maar honden kunnen ernstig ziek worden van druiven of rozijnen.
  • Uien en knoflook
    Dit product kan een aandoening veroorzaken waardoor de rode bloedcellen van honden worden afgebroken, wat kan leiden tot bloedarmoede en soms zelfs erger.
  • Avocado
    Deze groente bevat het stofje persine, dit is erg giftig voor veel dieren. Zo ook voor honden
  • Noten
    Het kan teveel vetten en zout bevatten voor honden. Sommige noten, zoals bijvoorbeeld macadamia’s, walnoten en pecannoten kunnen ook neurologische problemen veroorzaken bij honden.

Wat voor effect hebben eikels op je hond?

Eet jou lieve viervoeters ook alles op wat hij buiten tegenkomt?
Pas dan extra goed op in de herfst, wanneer je eikels op de grond ziet liggen.
Eikels zijn erg giftig voor honden en het eten ervan kan zich uiten op buikpijn en braken. Dit komt door het stofje Tanine wat zich in de eikels bevind. Houd dit dus zeker even extra in de gaten wanneer je hond graag wat van de grond af eet.

Hoe weet je of je hond iets verkeerds heeft gegeten?

Als je een hond hebt, weet je dat hij soms dingen eet die hij beter niet kan eten.
Maar hoe merk je of je hond iets verkeerds heeft gegeten en wat moet je dan doen?

Een van de eerste tekenen dat je hond iets verkeerds heeft gegeten, is braken. Dit kan een natuurlijke reactie zijn om het schadelijke voedsel uit zijn maag te krijgen. Maar andere tekenen dat je hond iets heeft gegeten dat hij niet mag, zijn bijvoorbeeld:

  • Diarree
  • Buikpijn
  • Lusteloosheid
  • Trillen
  • Hijgen
  • Koorts
  • Bloed bij de ontlasting of urine
  • Bewustzijn verlies

 

Als je een of meer van deze symptomen opmerkt bij je hond, neem dan zo snel mogelijk contact op met je dierenarts. Vertel de arts wat je hond heeft gegeten, hoeveel en hoe lang geleden het is.
Je dierenarts kan je dan advies geven over wat je moet doen. Soms moet je hond naar de praktijk komen voor een onderzoek of een behandeling, zoals het toedienen van actieve kool of het laten braken. Om de gifstoffen zo snel mogelijk uit het lichaam te verwijderen.

Soms is het minder ernstig of misschien zelfs op te lossen met een product wat je zelf in huis hebt om de maag wat tot rust te laten komen en het zelf veilig met de ontlasting eruit kan komen.

wat mag een hond eten?

Zijn beloningen wel gezond?

Onze viervoeters worden met regelmaat beloond voor hun goede gedrag. Dit kan zowel tijdens een training, als bij een wandeling of op een ander moment waarop je je hond graag wilt belonen.
Nu zijn er veel mogelijkheden in wat voor snacks je kunt geven als beloning.

Houd er ten alle tijden wel rekening mee dat honden koekjes en snacks een extraatje zijn en geen vervanging van zijn normale voeding. Beloningen mogen dus niet teveel gegeven worden. Als je te veel snacks geeft, kan je hond overgewicht krijgen. Dit kan allerlei gezondheidsproblemen veroorzaken.
Hieronder een aantal veilige en lekkere snacks voor je hond.

Je eigen hondensnacks maken

Ons advies

Honden hebben een andere spijsvertering dan mensen, dus ze kunnen niet alles eten wat wij eten. Sommige voedingsmiddelen zijn goed voor honden, maar andere kunnen gevaarlijk of zelfs dodelijk zijn. Het is belangrijk om te weten wat honden wel en niet mogen eten, en om je hond alleen geschikt voer en honden koekjes te kunnen geven.
Maar iedereen heeft toch wel eens de vraag, wat mag een hond eten?
Vraag het gerust eens aan je dierenarts.

Je mag ze dus af en toe best wat lekkers toestoppen, maar koekjes en ander snoepgoed mag nooit de vervanging zijn voor hun eigen hondenvoer. 

Zo blijft je hond het meest gezond en gelukkig!

Houten voerbak rond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *