Hoe was je je hond in bad?

Je hond thuis wassen mag vaker gebeuren dan de meeste mensen denken. Het klinkt als een flinke klus maar als je er eenmaal aan begint valt dit reuze mee en is dit juist heel erg gezellig met jou en je lieve viervoeter samen spetteren. Stap voor stap geef ik jullie de nodige tips zodat je thuis aan de gang kunt.

Waarom moet je je hond wassen?

Honden hebben deze wasbeurt nodig om de vacht goed te kunnen reinigen. Een gezonde huid echt vacht kun je krijgen door er goed voor te zorgen. Verschillende supplementen kunnen hier ook zeker bij helpen. Een goede wasbeurt kan bijvoorbeeld nodig zijn nadat een hond in de modder of andere viezigheid heeft liggen rollen. Maar ook wanneer een hond een vieze geur bij zich draagt is je hond wassen zeker geen overbodige luxe.

Naast het reinigen zorg je er bij het wassen ook voor dat je de vacht extra verzorgt en bij een goede shampoo komt dat zeker goed. De double K grimeinator shampoo is een sterk reinigende en voedende shampoo. Deze wordt ook gebruikt in de trimsalon bij de trim behandeling.

Double k grimeinator shampoo

Hoe vaak mag je je hond wassen?

De meeste mensen denken dat ze snel hun hond te vaak wassen. Hierdoor wassen ze hun hond niet vaak zelf, tenzij deze heel erg vies is.
Niets is minder waar!
Juist het wassen is heel erg gezond voor de huid en vacht van een hond.
Wanneer je je hond hebt gewassen zorgt de shampoo ervoor dat de vetlaag van de huid is gehaald. Deze vetlaag is ook een beschermingslaag voor de huid. Deze vetlaag heeft 24-48 uur nodig om weer op te bouwen.

Dit is dan ook de tijd die er het beste tussen kan zitten wanneer je je hond opnieuw wast. Op deze manier blijft je hond het beste beshermt tegen verschillende factoren van buitenaf. Wanneer je je hond dus bijvoorbeeld iedere 2 weken zult wassen krijg je een goed verzorgde vacht. En dit kan ook verschillende voordelen met zich meebrengen zoals:

 • Het makkelijker door kambaar maken van de vacht.
 • Een gezonde glans
 • Een frisse geur
 • Een lekker knuffelbaar huisdier

Hoe moet je je hond wassen?

Voorbereiding

Voordat je begint met je hond wassen is het verstandig om een half lange en lang harige vacht even goed door te borstelen. Wanneer je een hond in bad of douche gaat doen als hij/zij klitten heeft zullen de klitten op dat moment nog erger kunnen worden. Dit zorgt er mede voor dat de klitten er moeilijker uit te halen zijn. Zorg daarom dat de vacht zoveel mogelijk klit vrij is voordat je aan de wasbeurt begint. Het borstelen werkt ook om een groot deel losse haren te verwijderen die in de vacht zitten. Dit maakt het gemakkelijker om de shampoo goed aan te brengen in de vacht en tot op de huid.

Hiernaast is het slim om ervoor te zorgen alles klaar staat voordat je begint met dit leuke avontuur.
Je wilt natuurlijk voorkomen dat je hond ontsnapt uit je bad of douche wanneer jij even wegloopt om wat te pakken!

Zorg ervoor dat je alles klaar hebt staan voordat je begint, zoals hondenshampoo, handdoeken, een rubberen antislipmat voor in de badkuip of douche en eventueel een borste

Wat heb ik nodig?

Er zijn verschillende producten en materialen die je nodig hebt voor het wassen van je hond.
Sommige producten zijn een must, maar er zijn ook producten die een fijne toevoeging zijn om het jezelf een stuk gemakkelijker te maken.
De eerste belangrijke producten en materialen zijn:

 • Honden shampoo.
  Een goede reinigende en verzorgende shampoo voor een glanzend en gezonde vacht.
 • Warm water zoals in een bad of douche.
  De temperatuur van dit water mag gerust wat warmer zijn. Honden hebben dezelfde lichaamstemperatuur als mensen. Daarom mag je een temperatuur gebruiken die je zelf ook fijn vind om aan te voelen. Lekker warm water dus.
 • Handdoek.
  Een fijne droogdoek om hiervoor te gebruiken is de wipytowel. Deze handdoek is gemaakt van een microvezel stof die erg veel vocht opneemt in een korte tijd.

De producten die een fijne toevoeging kunnen zijn zijn bijvoorbeeld:

 • Een mengfles met verhouding.
  Op deze fles staat een verhouding aangegeven. Op deze manier kun je de shampoo met water mengen en deze gemakkelijk verdelen over de vacht. Op de shampoo fles van double K staat een mengverhouding. Deze kun je op dat moment gebruiken om de juiste hoeveelheid shampoo en water te krijgen. Met de mengfles zul je minder shampoo nodig hebben als wanneer je de shampoo los gebruikt. Dit scheelt je natuurlijk ook weer in kosten.
 • superfurdogs Chillcoat (honden badjas).
  De Honden badjas van superfurdogs is van dezelfde microvezel stof gemaakt als de wipytowel en neemt hierdoor ook veel vocht op. Nadat je de hond hebt afgedroogd met de wipytowel kun je deze badjas bij je hond aantrekken. Zo krijgt je hond het niet koud, zal hij/zij niet alles nat maken in huis en is hij binnen de kortste keren weer droog. Het is gemakkelijk aan te doen en je hond heeft een volledige bewegingsvrijheid.
wipytowel handdoek

Hoe was je je hond?

Wanneer je de shampoo klaar hebt in je mengfles kun je deze rechtstreeks verdelen en in de vacht masseren.
Heb je geen mengfles? Dan mag je beginnen met het nat maken van je hond. Zorg dat je alles goed nat maakt tot op de huid. Hierna kun je de shampoo gaan verdelen net zolang tot je alles lekker laat schuimen. Bij een vacht die snel in de klit raakt, probeer dan zoveel mogelijk met de haar richting meer te wrijven. Zo komen er geen onnodige klitten in de vacht.

Let altijd op bij de ogen. Zorg dat hier geen zeep in komt. Dit geeft de wasbeurt natuurlijk geen fijne ervaring voor je lieve viervoeter. Wanneer dit toch perongeluk gebeurt, maak je geen zorgen. Zorg dat je zo snel mogelijk de ogen spoelt met water zodat het zeep eruit gaat en de klachten verdwijnen. Net zoals je bij mensen zou doen.

Goed uitspoelen

Alles goed ingesopt?
Dan mag je beginnen met uitspoelen. Omdat het hoofd het hoogste gedeelte is van je hond beginnen we dan ook daar met het uitspoelen van de shampoo. Richt de sproeier op het gedeelte wat je uit wilt spoelen en wrijf met je andere hand de shampoo uit de vacht. Bij het hoofd is het ook belangrijk dat je de sproeier niet in de neus richt maar juist van de neus af zodat je hem/haar niet verdrinkt wanneer er water in de neus komt.

Ben je klaar met het hoofd uitspoelen ga dan langzaam naar achteren, spoel de nek en hierna de voorpoten uit. Ga hierna door naar de rug en buik en zo steeds verder naar achteren waarbij je eindigt bij de staart.

Zorg ten alle tijden dat alle shampoo uit de vacht is gespoeld. Twijfel je?
Beter wat teveel uitspoelen als te weinig dus controleer het gerust nog even na.

Afdrogen en een badjas aan

Tijd om je hond af te gaan drogen. Droog je hond af met een goede vocht opnemende handdoek. Ook hierbij is het belangrijk om bij een halflange en langharige vacht niet alle kanten op te wrijven om te voorkomen dat er meer klitten in zullen komen. Bij kortharige vachten kan dit geen kwaad en kom je hierbij juist wat dieper tot op de huid met het afdrogen.

Wanneer je alles goed hebt afgedroogd zal hij altijd nog wat nat of klam zijn. Dan is de perfecte oplossing om je hond de Honden badjas van superfurdogs aan te doen. In de juiste maat sluit deze perfect aan om het lijf van je hond. Dan zal deze zijn werk gaan doen door zoveel mogelijk vocht op te nemen van de natte vacht.
Laat deze voor maximaal een uur aan. Op dat moment heeft de Chillcoat zijn maximale aan vocht opgenomen en zal deze geen werk meer verrrichten. Op dat moment zal het voelen als een natte koude handdoek om je heen. Dit is natuurlijk niet meer comfortabel en voordat dit zover is mag je hem natuurlijk uit doen.

Heerlijk zo’n schone hond in huis en jullie hebben weer een fijne band opgebouwd samen!

Honden badjas

Hoe vaak was jij jou hond?

Heb jij je hond al eens thuis gewassen?
Ga het eens proberen, het is niet moeilijk en met de juiste producten hou jij een frisse en verzorgde hond in huis. Wie wil dat nu niet!

Ga er meteen mee aan de slag en denk dan eens aan deze tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *